چالش "توسعه فناوری، محصولات و خدمات شناختی سالمندان" (در حال پیش شتابدهی)
جهان امروز و مطالبات روزافزون آن نیازمند عملکردهای شناختی عالی با سرعت پردازش بالاست. در حالی که مردم از زمانهای گذشته به دنبال بهبود عملکردهای شناختی خود بودند، اما عصر کنونی دورهی منحصر به فردی است، چرا که چالشها به سرعت در حال تغییر و افزایش هستند و زندگی در جوامع اطلاعاتی و اقتصاد پسا صنعتی نیازمند مهارتهای شناختی است که باید از طریق فرآیند های کوششی، آموزشی و تربیتی حاصل شود. اکتساب مهارتهای شناختی خاص به افراد این امکان را میدهد تا بتوانند بر روند زندگی و سیر آن اثر داشته باشند. در همین چارچوب ارائهی راهکارهای اکتساب و نگهداری مهارتهای خاص شناختی در دو سطح فردی و اجتماعی مهم و ضروری است.
توانمندسازی شناختی به عنوان تقویت یا گسترش ظرفیتهای عملکردی مغز از طریق ارتقاء سیستمهای پردازش اطلاعات تعریف میشود که به آن اصطلاحاً شناخت گفته میشود. شناخت، فرآیند ساماندهی و بازنمایی اطلاعات است که شامل دستیابی به اطلاعات (ادراک)، انتخاب (توجه)، بازنمایی (درک)، حفظ اطلاعات (حافظه) و استفاده از آن برای هدایت رفتار (گفتار و بروندادهای حرکتی) است. مداخلات برای بهبود عملکرد شناختی میتواند بوسیلهی هر یک از این تواناییهای اصلی انجام شود.اهمیت توانمندسازی شناختی در حدی است که در سال های گذشته کشورهای مختلف اقدام به سرمایه گذاری در زمینهی ارتقاء قابلیتهای شناختی و افزایش سرمایهی شناختی کرده اند.
در سال 2019 سازمان بهداشت جهانی دستورالعملی را در مورد کاهش افت عملکرد شناختی و دمانس ارائه کرد. در این دستورالعمل توصیه هایی مبتنی بر شواهد در مورد سبک زندگی و مداخلات برای پیشگیری و به تعویق انداختن دمانس و افت عملکرد شناختی ارائه شده است. مداخلات شناختی یکی از مداخلاتی می باشد که در این دستورالعمل توصیه شده است. مطالعات نشان داده اند که افزایش فعالیت شناختی می تواند از سرعت افت عملکرد شناختی بکاهد.
ستاد توسعهی علوم و فناوری های شناختی در راستای مأموریت خود به دنبال افزایش سرمایهی شناختی جامعه، پیشگیری و کاهش عملکرد شناختی در بزرگسالان با استفاده از مداخلات و خدمات شناختی می باشد. در این راستا ستاد با توجه به پروژه های بین المللی تعریف شده در این حوزه اقدام به انتخاب مهمترین و موثرترین کارکردهای شناختی که شامل حافظه، توجه، استدلال و حل مسئله، سرعت پردازش اطلاعات، و حافظهی کاری در ردهی سنی بزرگسالان کرده است. در واقع این چالش به دنبال توسعه و ساخت برنامه های ارتقاء و توانبخشی شناختی با تأکید بر کارکردهای شناختی فوق می باشد.
محورهای چالش
تولید، توسعه و بومی سازی؛
بازی های دیجیتال، مداد - کاغذی و فیزیکی
اپلیکیشن و سایت های e-learning و m-learning
فناوری و ابزارها
بسته های ارتقا و توانبخشی شناختی
مراحل چالش
برگزاری پیش رویداد؛ تیرماه
زمان ارسال پروپوزال: تا 20 شهریور تمدید شد
داوری پروپوزال؛
نیمه دوم شهریور ماه
اعلام تیم های برگزیده؛ مهر ماه
دعوت تیم های برگزیده برای دوره ی پیش شتابدهی؛ مهر ماه
برگزاری دوره ی پیش شتابدهی؛ پایان مهر
برگزاری دمو دی و معرفی تیم های برتر؛ اول آبان
جوایز
حمایت از 5 تیم برگزیده شامل جوایز نقدی
تیم اول مبلغ 15 میلیون تومان
تیم دوم و سوم هرکدام 12 میلیون تومان
تیم چهارم و پنجم هر کدام 10 میلیون تومان
جوایز غیرنقدی شامل حمایت های ستاد علوم شناختی از جمله سوبسید فروش
فرم ارائه پروپوزال
برای ارسال پروپوزال ابتدا فایل قالب پروپوزال را از آدرس زیر دانلود کنید و پس از تکمیل، آن را به PDF تبدیل و از طریق فرم زیر ثبت نمایید.